Proiect
"Simularea în sănătate și managementul situațiilor critice pentru creșterea eficienței echipelor multidisciplinare în formarea inițială"
Context
Folosită de peste douăzeci de ani în formarea medicală și paramedicală, simularea în sănătate este un mod de învățare inovant, ce vizează îmbunătățirea calității și a siguranței îngrijirilor medicale. Pe lângă învățarea procedurilor și a actelor medicale, ea are ca scop și învățarea a cea ce înseamnă munca în echipe multidisciplinare, focalizându-se asupra competențelor non tehnice (factorul uman). Personalul medical și paramedical este mereu pus în situația de a lucra în echipă, iar eficiența acestei abordări este vizibilă în munca cu pacienții.
Obiective
SimuCarePro-CRM își propune crearea de instrumente pentru formarea medicală și paramedicală, care să mobilizeze prin simulare competențele non tehnice presupuse de munca în echipă în situațiile de urgență. Proiectul se va orienta asupra studiului conceptelor legate de CRM (Crisis Resource Management) prin crearea de scenarii de simulare validate de către profesioniștii din universități în contex multidisciplinar.
Vor fi urmărite două obiective principale
- Crearea unor instrumente de simulare pentru studierea și mobilizarea conceptelor CRM precum și a factorului uman în managementul situațiilor de criză în echipe multidisciplinare în cadrul formării inițiale medicale și paramedicale.
- Învățarea digitală a conceptelor CRM printr-o plateformă de e-learning, precedând aplicarea scenariilor de către echipele multidisciplinare.
Cele două grupuri țintă vizate în proiect sunt:
- Studenții din ani terminali de la facultățile de Asistenți medicali, Moașe precum și studenți aflați în stagii de specializare, care vor testa diferite activități de învățare on-line, ca activitate premergătoare participării la cursurile de simulare în echipe multidisciplinare.
- Cadrele didactice și facilitatorii în simulare implicați în formare, care vor valida instumentele destinate învățării.
Proces :
Proiectul se întinde pe o durată de doi ani și cuprinde 6 etape. Acestea corespund activităților legate de producția intelectuală, plateforma e-learning intitulată "Simularea în sănătate și managementul resurselor de criză".
- Proiectul debutează cu pregătirea formatorilor în conceptele teroretice ale CRM (A1) printr+o activitate de formare.
- E2 : Crearea unei platforme (A2) destinate modulelor de formare on-line cuprinzând conceptele CRM (A3), care va permite cursanţilor în formare medicală şi paramedicală învăţarea materiei propuse.
- E3 : Partenerii din proiect vor utiliza scenarii create în cadrul proiectului SimuCarePro sau noi scenarii bazate pe competenţele non tehnice (A4)
- E4 : Aplicarea scenariilor de către echipe multidisciplnare (A5).
- E5 : Şedinţele de debriefieng vor aduce recomandări (A6) în vederea învăţării on-line a conceptelor CRM.
- E6 : Formalizarea rezultatelor de către parteneri.
Rezultatele proeictului :
Rezultatele proiectului vor fi accesibile pe platforma de e-learning publicului interesat de conceptele CRM în simulare :
- Consultarea părţii teoretice a conceptelor CRM, premiţând înţelegerea şi utilizarea adecvată a terminologiei specializate.
- Acces digital practic şi interactiv, ce va permite achiziţionarea conceptelor teoretice ale CRM similar cursurilor on-line.
- Acces consacrat scenariilor pentru CRM, ale căror obiective pedagogice vor fi specificate pentru fiecare caz.
- Acces la grilele de evaluare necesare pentru validarea scenariilor.
- Acces la recomandările stabilite în urma şedinţelor de debriefing.
- Acces la chestionare de satisfacţie legate de valoarea adăugată a învăţării în echipe multidisciplinare.