Platforma on line este în primul rând un instrument digital accessibil partenerilor din proiect
Va fi structurată în funcţie de activităţi, clasate în ordinea propusă parcurgerii, pornindu-se de la cadrul teoretic şi ajungându-se la instrumentele de evaluare şi la impact.
Prin intermediul platformei, proiectul va permite dezvoltarea unui parteneriat prin învăţarea competenţelor non tehnice legate de Crisis ressources Management (CRM) şi de factorul uman, ce va fi ulterior aplicată în situaţii reale. Procesul de învăţare se va concretiza în egală măsură prin şedinţe de debriefing, etapă de analiză comună la care vor participa membrii din diferite discipline.
Platforma va fi complementară celei realizate în prima parte a proiectului SimuCarePro. Această primă platformă cuprinde diferite instrumente validate de către establishment-ul profesional şi de formare, aspecte legate de raţionamentul clinic bazat pe cercetarea de tip Evidence Based, dezvoltate şi testate de către instituţiile partenere în proiect.
Plateforma va permite instructorilor în simulare din alte instituţii să îşi însuşească în mod autonom conceptele legate de competenţele de managementul echipei (CRM şi factorul uman) elaborate de către specialişti în CRM.
Obiectivul etapei: însuşirea şi stăpânirea noţiunilor şi a terminologiei comune în formarea medicală şi paramedicală, ce vor fi transferate în mediul profesional.
Partenerii îşi vor însuşi noţiunile teoretice pe baza referinţelor bibliografice adecvate, conform exigenţelor europene în materie de îngrijiri medicale şi de comunicare şi managementul echipei. Noţiunile teoretice pot fi grupate în 4 categorii (M. Jaffrelot, S. Boet, A. Di Cioccio, E. Michinov şi G. Chiniara (2013)) :
Partenerii vor încărca pe platformă exemple concrete din tematica întâlnită la locul de muncă, în cadrul cărora fiecare principiu CRM va constitui obiectul unei activități specifice principiului și învățării. Activitățile vor viza mobilizarea competențelor de gândire analitică și a cunoștințelor teoretice în vederea aplicării lor în cadrul pregătirii simulării, ce va necesita utilizarea manechinelor de fidaelitate medie sau înaltă.
Se va lucra pe două tipuri de scenarii
Pornind de la tematica identificată în teren de către cursanții din mediul medical și completată de cerecetarea bibliografică a ghidurilor Evidence Based Nursing and Medical, obiectivele pedagogice vor fi orientate atât asupra aspectelor tehnice și non-tehnice. Instructorii de simulare vor răspunde de redactarea scenariilor, bazată pe metodologia definită și validată în cadrul SimuCarePro.
Pentru validarea însușirii competențelor non tehnice, membrii consorțiului vor alege și valida o serie de instrumente de evaluare a învățării. Se va analiza de asemenea pertinența învățării în echipe pluridisciplinare și interprofesionale cu ajutorul unor instrumente alese și elaborate în funcție de criterii preliminare definite de către partenerii din proiect.
Aplicarea scenariilor se va face pluridisciplinar și interprofesional, cu cursanți din domeniile medical și paramedical, fapt ce va permite pregătirea adecvată în vederea dezvoltării competențelor de managementul situațiilor de criză fără riscuri pentru pacient. Acest mod de lucru va favoriza însușirea mai bună a prerogativelor, responsabilităților și rolurilor membrilor în cadrul unei echipe.
Constituie etapa cea mai importantă a implementării. În cadrul ei sunt analizate experiențele din timpul simulării și prin intemediul său se facilitează transferul de cunoștințe în practica clinică. Analiza simultană realizată de către cursanții în domeniile paramedical și medical va permite obținerea unei analize globale a situației, fixarea cunoștințelor realizându-se la diferite niveluri. Ședința de debriefing va putea include înregistrări video; debriefing-ul în echipă sau auto-debriefing-ul se vor desfășura în funcție de modul ales de către partenerii în proiect. La finalul proiectului, aceștia vor formaliza rezultatele analizei și evaluării în urma etapei de debriefing sub forma unor recomandări.
Sinteză : Rezultate ce vor putea fi accesate pe platformă
|